tisdag 16 mars 2010

Tack för en trevlig företagsträff igår!


Fotocollage från Sörgården, Peter Dahlstedt

Igår var det dags för projektets andra regionsträff. En mötesplats för alla som driver företag, små som lite större, i vår Mitt-Skandinaviska region.
Vi höll till på Sörgården i Lierne som är en helt fantastisk gård. Elinor som äger gården tillsammans med Lars-Erling, driver till vardags frisörsalong på gården. Hon inledde kvällen med att berätta lite om ställets historia.


Två Lierne-företag berättade om sina verksamheter. Edel Marie Storaunet EMS Design och Einar Kvemo, Kveli-skifer. Mycket intressanta föredrag om stor optimism i näringslivet.

Edel Marie berättade också om hur man går tillväga för att föra varor över gränsen. På sin tjänst hos Sandvik verksted arbetar hon med tull/toll ärenden som de är speditörer för. På den svenska sidan samarbetar man med speditions företag i Östersund.
Edel Marie rekomenderar att man hör av sig till tullen om man har frågor, de är bra att prata med och vill gärna hjälpa till.
www.toll.no www.tullverket.se

Kjell Urdshals berättade om verksamheten i Lierne Neringsselskap och jag (Anna) drog en snabb genomgång i Näringslivprojektets arbete.

Sen började det som är intressant på dessa träffar, diskussionerna! Jag hade förberett frågor som inte kom till användning och det ser jag mycket positivt på. Folk i regionen sitter med en massa tankar och idéer och det är när vi delar med oss av detta det uppstår en sorts kreativ process.
Eftersom de flesta av företagen är nöjda eller satsar på utveckling fortsätter det att visa sig att vårt största behov är inflyttning av folk och verksamheter. Då hamnar vi tillbaka till ruta ett, var ska de bo?
En viktig slutsats igår var att vi måste inse att krisen är nära och att vi alla som bor här måste lägga energi på att hjälpa folk som vill flytta hit! Om man får ett bra bemötande och hjälp med en del praktiska ting kanske man kan tänka sig att flytta hit även om man inte hittar sitt drömboende direkt.

Många bra inspel igår och det kommer jag säkert att återkomma till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar