fredag 22 oktober 2010

Näringskaffe i Lierne

På torsdag den 28/10 kl.19.00 är det åter dags för Näringskaffe i Lierne.
Alla är bedrifter är välkomna och jag ska försöka återkomma närmare med plats och innehåll på kaffestunden.

Vaajma-the Heart of Scandinavia!

Ja då var det officiellt det nya namnet...
Ska alla börja säga det från och med idag då? Nää så är inte tanken, men visst känns det ändå ganska bra att ha en benämning för hela området.
Vi bor fortfarande i en by, en kommun, ett län, ett land...
Alla har de olika namn, nu bor vi också i en region där samarbetet ger oss ett stort mervärde.
När vinnarna skulle få sina checkar bestämdes en träff i Valsjöbyn med tidningar och projektledning. Var ska vi hålla till? Vi åker hem till Carin (pristagare)! När vi kom dit stod Carin på trappan och hälsade välkommen och när vi gick in möttes vi av ett gigantiskt uppdukat fika bord och en otrolig värme, helt underbart.
All denna gästfrihet och värme är vår vardag, vi tar det förgivet! Tror ni att alla i Sverige och Norge har det så? I storstaden hade man kanske möjligtvis öppnat en glipa så att checken kunde skickas in.
Det är värme och gemenskap -det är Vaajma the Heart of Scandinavia.

fredag 15 oktober 2010

Dagarna de går och går, efter varandra...

Lite missvisande blir det allt med dessa bloggar. När man har som mest att göra har man inte tid att skriva och då ser det inte ut som man gör något alls.

Gränslösturné har gått av stapeln i veckan. Information om projektet och berättelser, dikter, sång och jojk av Cecilia Pärsson. Bra att alla som har frågor om projektet verkligen kommer och får informationen.


Cecilia Pärsson, artist & skådespelare, och Anne Björg Evensen Svedstad en av Röyrviks representanter i kulturprojektet, i Våres Café i Röyrvik.


Tillsammans med Forum hade vi i veckan samordnat en träff där vi bjöd in hantverkare i regionen för att titta på två byggen i Gäddede. Projektledaren för näringsliv tänkte vara lite listig så hon tog med kaffetermosen och lite kakor. Företagen tyckte att de bara drack kaffe MEN de "nätverkade" oxå;-) Här gäller det att ta alla tillfällen i akt. 8 företag var representerade.

måndag 11 oktober 2010

Ungdomskonferens

I fredags deltog jag i ungdomskonferensen i Nordli. Härligt att möta alla dessa ungdomar och dessutom se och höra att de känner varandra genom konfirmationsläger etc.
De vuxnas förhållningssätt till ungdomarna samt detta med att gå före med gott exempel det kan man diskutera. När vissa vuxna har så viktiga samtal att de måste prata i mobilen mitt i gruppuppgifterna eller att man inte vet hur man samtalar med ungdomar. Hoppas att det var fler vuxna än jag som lärde sig något av dagen!

onsdag 6 oktober 2010

E-HANDEL

Fortsätter att tjata om e-handel som en genialisk företagsform för glesbygd. Nu har jag varit på föreläsning i ämnet och tycker faktiskt att det blev ännu mer intressant.

Tre Frostviksföretag tog tillfället i akt och lärde sig mer om E-handel. Fredrik Johansson, Helena Maiorana och Arnold Westberg.

Hör av er om ni har intresse av att vi ska ordna en liknande föreläsning i regionen oavsett om det är i Norge eller Sverige. Verktyg och metoder är väldigt lika oavsett land.


Träff för projektmedarbetare

I måndags var det dags för vår andra träff med alla projektmedarbetare sen starten.
Intressant att höra om allt som är på gång i projektet. För er som inte var där kan jag göra ett kort och helt min personliga sammanfattning av projektarbetet och den kan bli så här:
Delprojekten jobbar på med stor energi och engagemang i sin uppgift. Arbetet med att uppfylla målen i projekten går sakta men säkert framåt. De stora frågorna som gränsfrihet, öppna tullar, differentierad arbetsgivaravgift som så många trodde skulle bli verklighet i och med projektets start;-) är en låååång process och kanske var det lite väl optimistiskt att tro att vi skulle få leva efter våra egna lagar... MEN det som verkligen sker i regionen är att det börjar spira en hel del tankar. Nya kontakter skapas, nya idéer, framtidstro OCH folk vill flytta hit!!!