måndag 31 maj 2010

Röyrvik

Äntligen är det dags för Näringslivsgruppen att ta sig till ett möte i Röyrvik!
Vi alla våra träffar där har det blivit förhinder som sjukdomar och snöoväder...
För mig känns det extra bra eftersom resan blir endast tre mil! Jag har under de senaste två månaderna haft tre möten i Hotagen och det blir många timmar i bilen av min halvtid som projektledare. Det blir drygt 40 mil om dagen men det är vi vana vid vi som bor här.
Vill med det passa på att hylla alla tappra fotbolls föräldrar som har gått in i "bilkörar-säsong". Ni är hjältar!!!
När det gäller Näringslivet så gläds jag åt att Jormvattnets Lego anställer, man söker nya medarbetare på Kollektor i Röyrvik och turistanläggningarna putsar för fullt inför sommaren! Det sprirar och gror...

måndag 24 maj 2010

Engagemanget i bygden!

I helgen råkade undertecknad bli kidnappad till en möhippa. Fick snart klart för mig att dagens uppdrag var att fota karlar till en s.k. "gubbkalender".
Jag trodde att detta var ett helt omöjligt uppdrag men det visade sig att det fanns ett brinnande engagemang och att man verkligen ställer upp när det gäller!!! Man poserade snällt vid vedhögar, bilar, skogen... och när det visade sig att vi saknade fotomodeller ringdes det runt och snart var kalendern fylld.
Slutsatsen av dagen blev:
Här hjälps vi åt att lösa världsliga problem! Med stort engagemang och hjärta kan vi genomföra de mest otroliga uppdrag.
Detta får mig att tänka att det förslag som kom från Jorm om hur vi får inflyttning kanske inte är så dum ändå... Alltså, alla innevånare ska inom tre år få någon att flytta hit annars blir det 500.000kr i böter.

måndag 17 maj 2010

Valsjöbyn

Tack för en trevlig träff, med lokal mat i fokus, alla ni som kom! Ni som inte kom kan sitta hemma och gräma er över att ni missade:
Fia Gulliksson som med sina erfarenheter av mat berättade om sin passion samtidigt som hon visade stort intresse för våra lokala produkter.
Ole Kristiansen, mycket kunnig på sälj och gränshinder när man köper och säljer mellan Norge och Sverige.
God, god mat fick vi äta! När man säger ta med lite smakprov till företag här så borde man kunnat räkna ut att det skulle bli som ett julbord;)
RoyInge berättade om ett lyckat koncept, En smak av Lierne, föredömligt. Jag hoppas att fler vill arbeta på liknande sätt och att vi kan byta erfarenheter med varandra.

Hur hungriga är vi?

Är det så att det är den stora frågan för näringslivsutvecklingen i vår Mitt-Skandinaviska region?
Jag möter många företag som ser positivt på framtiden och som under en längre tid funderat på att utveckla och anställa. Många gånger kommer det saker emellan, något som man tror eller har hört eller någon sa att det är nog så eller... Jag återkommer då till frågan, Är vi hungriga nog? Eller är vi rätt så nöjda?
Ska vi vara lite självkritiska och se att vår "nöjdhet" kan vara en bidragande orsak till nedläggning av service? Inte alltid tvärt om.
För snart 40 år sedan ville man se en förändring av sin livssituation i Stora Blåsjön. Missnöjet blev till en rikskänd hungerstrejk som i sin tur ledde till...
...förändring. Är man hungrig nog gör man gemensam sak och driver på utvecklingen. Är projektet vår "strejk"? Kan vi ena oss och få till ett driv framåt? Jag hoppas det!

tisdag 11 maj 2010

Mycket på gång...

Roligt att vara projektledare när det känns som om mycket positivt händer.
* Imorgon har vi en träff i Valsjöbyn med Lokalt producerad mat i fokus.
* Inflyttning av företag och folk i regionen!
* Socialdepartementets besök här ser ut att resultera i att gränshindret med skilda arbetsgivaravgifter reduceras/försvinna.
* Bankomaten installeras i Gäddede.
Dessutom så snöar det!!! (Tänk va glada vi hade varit över det om det hade varit november nu)

onsdag 5 maj 2010

Vårsol och massor med snö!

Alla klagar på kylan och att våren dröjer men alla är inte negativa. Iklädd vinterkläder tog jag en cykeltur igår och mötte en av byns bönder. Han sa att det är lika bra att vi fortsätter att ha snö ett tag till för de som tycker om att åka skidor. Våren här är ändå inget att ha och bakslag det blir det ändå vare sig vi har snö eller inte. Visst är det sant?! Lasta bilen med skidor och bikini och dra till fjällen, oslagbart!
När ni åkt skidor kan ni ta en dusch och bege er till dans i Nordli. Lördag den 8/5 spelar Fålings upp till dans. Undertecknad har "provdansat" dem och med beröm godkännt.

I tisdags deltog vi i projektet på en träff där hantverkare ville träffas för att utöka samarbetet. Alla är positiva och överens att man skulle kunna anställa fler om man hjälps åt att räkna på fler och större jobb.
Kjell Schive kom med glada nyheter om att kunna testa differentierad arbetsgivaravgift i Frostviken och Hotagen.